Tatai Városgazda Nonprofit Kft.
A város szolgálatában…

Városgazda Kft. – 2017-ben is Tata szolgálatában 2017-02-05

Évértékelő, karácsonyi találkozóra gyűltek össze a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. dolgozói. A cég ügyvezető igazgatója, Acsai Zoltán, a helyszínen 75 munkatárásának mondott köszönetet az idén elvégzett munkáért.

A Városgazda Kft. elsősorban városüzemeltetési feladatokat lát el. A társaságnak a legtöbb munkát zöldfelületeink fenntartása adja, alaptevékenységei között szerepel az utcák, terek, parkok gondozása, tisztán tartása. Ők javítják, tisztítják és látják el a szükséges irányjelző táblákkal Tata összes útját, utcáját, kivéve az állami közútkezelő céghez tartozó, városon áthaladó főbb utakat. A város területén található kisebb árkok, patakok takarítását is ők végzik, ez elsősorban fűnyírást és a felgyülemlett iszap elhordását jelenti. A visszatérő forrásokkal kapcsolatos problémák kezelésében is részt vesznek, lekerítési, illetve veszély elhárítási munkákat látnak el, s Tata  természetvédelmi területeinek fenntartása is a feladatuk.

A Városgazda Kft. szolgáltatásai között szerepel a „Zöldjárat”, amely a magánterületeken, kertekben keletkezett zöldhulladék elszállításáról gondoskodik, januárban ők viszik el a kitett karácsonyfákat, s a cég évente szervez lomtalanítást is a városban. A téli időszakban ügyeleti rendszert működtetnek, hogy a lehető leghamarabb tudjanak reagálni az időjárás-változásra. A városban lévő rendezvények, fesztiválok során háttérfeladatokat látnak el, amely elsősorban a környezet rendbetételét, megszépítését jelenti.

A városüzemeltetési alapfeladatokon túl a Városgazda Kft. ellátja Tata szociális és költségalapú bérlakásainak, valamint garázsainak bérbeadói, kezelési feladatait. A középfokú oktatási intézményeink üzemeltetési munkáit is elvégzik, felelnek a Szociális Alapellátó, a Városháza, a Járási Hivatal, illetve több óvoda üzemeltetéséért és tisztaságáért. A társaság kiemelkedő feladatot vállal a város közfoglalkoztatási programjában, amelynek célja, hogy minél több munkaképes tatainak adjon állást, s részt vesznek a hajléktalan-programban is. Azonkívül, hogy az állam segíti a hajléktalan személyek foglalkoztatását, gépek, berendezések vásárlását is támogatja. A közmunkásokat elsősorban a parkgondozás és az útfenntartás területén alkalmazzák.

2016-ban elvégzett magasépítői munkáik között szerepelt kollégiumi sport, és közösségi helyiségek teljes felújítása, a városi nyári napközis tábor bővítése, szökőkút és parképítés Tata több pontján, valamint szociális bérlakások teljes körű felújítása. Az utakkal-járdákkal, csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos munkáik során 1.500 m2 –en végeztek idén járdafelújításokat, 24.000 m2-en zúzott köves utakon karbantartási munkát, 1.000 m2-en alakítottak ki parkolókat, 500 m2 aszfaltot újítottak meg, zárt csatornákat, átereszeket építettek, és a nyílt csapadékvíz árkok kialakításában, karbantartásában is részt vettek.

A parkok és zöldfelületek fenntartása terén, a cég idén is folyamatosan végezte a lakosság által kihelyezett zöldhulladék, gallyak és ágak gyűjtését, valamint elszállítását, és az évszakoknak megfelelő parkosítási munkákat, például:- fűnyírást, metszést, az egynyári palánták kiültetését és gondozását, saját anyanövényekről hajtások és dugványok készítését, balkonládák beültetését, kiemelt rendezvényeinken növényi dekorációk készítését, a megsérült és tönkre ment hulladékgyűjtők cseréjét. 2016-ban a Városgazda kb: 50.000 db egynyári növényt, 10.000 db árvácskát, 7.700 db tulipánhagymát, és 2.045 db egyéb virághagymát, császárkoronát, őszi kikericset, hóvirágot, és téltemető krókuszokat ültetett ki Tata- szerte. Ebben az évben először, hunyor és császárkorona is díszítette utcáinkat, tereinket. A cég egy közel 300 m2-es üvegházat is üzemeltet telephelyén, ahol szobanövények, fűszernövények, és már a következő szezonra olyan egynyári dugványok vannak, amelyeket saját maguk szaporítanak. Tata már többször eredményesen pályázott a Virágos Magyarországért címért, korábban városunk ebben a kategóriában első helyezést ért el, az európai versenyen pedig ezüstérmesek lettünk. Éppen ezért fontos számunkra, hogy harmóniában különleges természeti adottságainkkal, a városkép kialakításában is kiemelt szerepe legyen a zöldfelületeknek, az egyedi, és igényes kertészeti megoldásoknak. Ennek jegyében született újjá a város egyik népszerű tere, a Kodály-tér is, ahol nemcsak a park teljes növényzete újult meg, hanem a Városgazda csapata felújította a szökőkutat, akadálymentesített, és díszítőelemekkel fedte le az ágyások széleit, ezzel teljesen megújítva a tér arculatát.

A társaság évzáró ünnepségén Acsai Zoltán ügyvezető igazgató elmondta: - Több szempontból is új esztendőt kezdett a Városgazda 2016 januárjában, amikor új vezetőként átvette a céget, s az elődje, Jungvirthné Bús Erzsébet szorgalmas, elkötelezett munkája nyomán egy jól működő, erős társaság élére állhatott. Az eddigi városüzemeltetési feladatok idén is megmaradtak, emellett új feladat volt számukra a Kossuth tér speciális kezelése, vagy a Réti 8-as tó és környékének karbantartása. Az ügyvezető igazgató kiemelte: - nagy köszönettel tartozik  kollégáinak, hiszen olyan munkát végeztek közösen, amelyben támogató hozzáállásukkal, óriási segítségére voltak.

Az ünnepségen Michl József elmondta:- 2016-ban az új ügyvezető, Acsai Zoltán jól debütált, és sikerrel vette az akadályokat. A polgármester hozzátette: - a Városgazda feladata az, hogy tényleg gazdája legyen a városnak, ügyeljen arra, hogy rend és tisztaság legyen, részt vegyen a javítási munkákban és a fejlesztésekben, szolgálja ki a város hivatalát olyan feladatokban mint a lakások fenntartása, a megfelelő téli útviszonyok biztosítása, vagy a földek megmunkálása. Nagyon sokrétű cég a Városgazda, amely precíz munkarend szerint dolgozik, de emellett továbbra is örömmel vesszük a tataiak visszajelzéseit, építő javaslatait, a város érdekében - nyilatkozta Michl József.

A Városgazda Kft. eddigi feladatai mellett, 2017-ben már az új városi sportcsarnok üzemeltetését is végzi majd.