Tatai Városgazda Nonprofit Kft.
A város szolgálatában…

Városszerte zajlik a pénteki vihar utáni kárelhárítás 2021-07-10

Városszerte zajlanak a július 9-i, pénteki vihar és jégeső utáni kárelhárítási valamint területrendezési munkák.

Szunyog Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tata.hu-nak elmondta: - Tatáról közel 40 bejelentést kaptak, ezek egyharmada fakivágással, fák kidőlésével volt kapcsolatos, egyharmada víz szivattyúzási feladat volt, melynek egy részét - függően a víz mennyiségétől és elhelyezkedésétől - végre tudták hajtani. A többi bejelentés tetőn lévő jégkárokhoz kapcsolódott, elsősorban régi palatetők esetében. Egybefüggő károsodásról eddig egyetlen esetben sem kapott bejelentést a megyei katasztrófavédelem. Vannak olyan tetők, melyeknek egy négyzetméterén több pala is összetört, ezeknek a fóliázása zajlik a megyei illetve a járási önkéntes szervezetek segítségével. Hozzátette: - Csak azokat a beavatkozásokat végzik el, melyek az ingatlanokban közvetlenül a lakhatás biztosítását szolgálják. Szunyog Zoltán hangsúlyozta:- Kérünk mindenkit, hogy a károk felmérését, bejelentési szándékukat az öngondoskodás keretein belül vizsgálják felül, és amit maguk vagy családjuk, ismerőseik segítségével meg tudnak oldani, azt tegyék meg, hiszen adott esetben olyan helyről kell a segítséget átirányítatni, ahol sokkal nagyobb szükség lenne rá, például egy súlyos baleset esetén.

Michl József polgármester úgy nyilatkozott:- Hálásan köszönjük a segítséget a megyei katasztrófavédelemnek, az önkéntes tűzoltóknak és önkéntes szervezeteknek valamint a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársainak. A városvezető hozzátette: - Folyamatosan zajlanak a vihar utáni rendezési munkák,  ezzel kapcsolatban kérjük a tataiak türelmét.

A kárelhárítás során a legsúlyosabb esetekben az önkormányzat biztosítja a fóliázáshoz szükséges alapanyagokat. A Városgazda Kft. munkatársai tegnap délután óta dolgoznak, vízszivattyúzási, út, árok és áteresz tisztítási munkákat végeznek, kidőlt fákat, letört ágakat szállítanak el, hordalékot takarítanak az utakról, munkájuk nyomán már az Öreg-tó is körbejárható, miután az elsődleges kárelhárítási feladatokat elvégezték. Emellett segítséget nyújtanak a katasztrófavédelemnek, alapanyagokat szállítanak a fóliázásokhoz és a szerszámokat is biztosítják az önkéntes szervezeteknek. A munkák a következő napokban is folytatódnak.