Tatai Városgazda Nonprofit Kft.
A város szolgálatában…

Vigyázzunk egymásra a nagy melegben 2021-07-06

Újra visszatért az életünkbe a kánikula, hiszen ismét napról-napra nő a hőmérséklet hazánkban. Bár a koronavírus-járványt magunk mögött hagytuk, a meleg miatt továbbra is figyeljünk fokozottan magunkra és egymásra, különösen az idősekre, betegekre és a gyermekekre.

Hőség idején elsősorban a csecsemők, a kisgyerekek, a 65 évnél idősebbek, a fogyatékkal élők, a szívbetegek és a magas vérnyomásúak a leginkább veszélyeztetettek. Mindenképpen figyeljünk rájuk, látogassuk őket és ügyeljünk  arra, hogy megfelelő mennyiségű  folyadékhoz jussanak,  ne tartózkodjanak a tűző napon, rendszeresen étkezzenek, leginkább könnyű, tápláló ételeket és használjanak magas faktorszámú fényvédőt illetve kalapot, ha a szabadba mennek.  Kisgyermeket vagy idős, beteg embert pedig még rövid időre se hagyjunk magára a gépkocsiban.

Ilyen melegben nem érdemes megvárni, amíg szomjúságot érzünk, s nem ajánlott az alkoholos és magas cukor valamint koffein tartalmú italok fogyasztása sem. Akinek van rá lehetősége zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben napközben is, de hűsítő, vizes borogatást is használhatunk.

Amikor elindulunk otthonról, mindig legyen nálunk víz, a városban gyalogolva pedig útba ejthetjük a párakapukat is, amelyek enyhülést nyújtanak a melegben. A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. a múlt hónapban párakapukat helyezett ki a Kossuth térre, a tóvárosi körforgalom mellé, a Magyary Zoltán Művelődési Központhoz és a Haranglábhoz. Az utóbbi két helyszínen a kapuk mellett vízvételi lehetőség is van.