Tatai Városgazda Nonprofit Kft.
A város szolgálatában…

A járvány ellenére is zökkenőmentesen dolgozott a Városgazda Kft. 2020-ban. 2020-12-15

A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. életében is sok változást hoztak az elmúlt hónapok. A pandémia nem csupán plusz feladatokat jelentett az önkormányzat városüzemeltetési feladatokkal megbízott cégének, hanem az ott dolgozók megszokott mindennapjait is teljesen átalakította. Hogy melyek voltak a legfontosabb tapasztalatok, és mi mindent tanultak ebből a kihívásokkal teli esztendőből, arról Acsai Zoltán, a Városgazda Kft. ügyvezető igazgatója nyilatkozott.

Az egész évünket meghatározta idén a koronavírus járvány, milyen hatással volt ez a Városgazda Kft. mindennapjaira?

-Az első hullám megérkezésekor azzal szembesültünk, hogy egy teljesen új szemlélettel kell hozzáállnunk a munkafolyamatokhoz. Az átmenet pedig az elején nem volt könnyű, hiszen a megszokott napi munkamenet olyan dolgokkal bővült, mint a maszkviselés, a gyakoribb fertőtlenítés és gépjármű takarítás vagy éppen a megfelelő távolságtartás. Persze azonnal léptünk, ahogyan a járvány megjelent, beszereztük és kiosztottuk a védőeszközöket, az egy járműben tartózkodók létszámát is lekorlátoztam a korábbiakhoz képest, a céges megbeszéléseket szabadtéren, az udvaron tartottuk meg és az online vagy telefonos ügyintézést részesítettük előnyben. Minderre nehéz volt átszokni, és el kellett telnie egy kis időnek, mikorra már az új szabályok automatikussá váltak. Nyáron egy rövid időre fellélegezhettünk ugyan, de hamar kiderült, hogy a szünet nem tart sokáig, viszont a 2. hullám elején már gyakorlottabbak voltunk, és könnyebb volt az átállás. Nálunk, mivel városüzemeltetési feladatokat végzünk, a home office nem opció. Csupán néhány esetben fordult elő, hogy valaki - adminisztrációs területről - egy rövid ideig otthonról dolgozott. Mivel azonban munka van és volt is bőven, ezért a tavaszi időszakban az önkormányzattal együttműködve segítséget próbáltunk nyújtani azoknak a tataiaknak, akik a pandémia miatt átmenetileg elveszítették a munkájukat. Ezért felvételt hirdettünk egyszerűsített munkaviszonyba (napi bejelentéssel) alkalmi munkára, helyi városüzemeltetési feladatok ellátására. Ez a programunk sikeres lett annak ellenére, hogy elsősorban segédmunkát kínáltunk, de volt olyan is, hogy sofőrt kerestünk. 19-en dolgoztak nálunk a járvány első hulláma alatt, és megköszönték, hogy ezzel az átmeneti lehetőséggel segítettük őket.

Milyen pluszfeladatokat végeztek kifejezetten a járványhoz kapcsolódóan?

-A gépjárműparkunk folyamatos fertőtlenítését, tisztítását, a városi sportcsarnok folyamatos fertőtlenítését és az ottani helyiségek használatának átszervezését, emellett mi végeztük a buszmegállók és játszóterek fertőtlenítését is, és persze mindig kiemelten ügyelünk arra, hogy a telephelyünkön is minden tekintetben  biztonságos legyen a munkavégzés. A második hullám idejére esett az őszi lomtalanítás, amelynek során az elmúlt évek növekvő tendenciája folytatódott, így rekord mennyiségű lomhulladékot kellett összeszednünk valamint elszállítanunk. Ott még fokozottabban figyeltünk a védőeszközök használatára,  szerencsére egyik munkatársunk sem fertőződött meg. Tulajdonképpen az egész évre igaz volt az, hogy a járvány ellenére a városüzemeltetési feladatokat zavartalanul el tudtuk látni.

A számos feladatból, amit 2020-ban a cég elvégzett, melyeket emelné ki szívesen?

-Idén is sok területen dolgoztunk, természetesen a korábbi évekhez hasonlóan folyamatosan végeztük a zöldterületek és az utak, járdák karbantartását, a kertészeti munkákat, az árkok tisztítását, a köztéri szemetesekben összegyűlt hulladék  elszállítását és az önkormányzati ingatlanok felújítását. Az év során elvégzett munkáink között szerepelt többek között a Kossuth téren a Menner ház felújítása, a Rákóczi utca 3 szám alatti épület kapujának megépítése valamint a homlokzat felújítása, az Agostyáni Rendezvényház közösségi terének felújítása, a Környei úti temető kerítésének megújítása és parkoló kialakítása, a tanuszoda folyosójának helyreállítása, a Bacsó Béla úti műfüves grundpálya építésének talaj előkészítése, a Keszthelyi utcai játszótér felújításának ugyancsak előkészítő munkái, a Környei úti körforgalom zöldfelületének megújítása, vagy például közreműködtünk a Fenyő téri emlékoszlop megújításában is. A nyáron több heves vihar volt, ezeknek a helyreállítási munkáit mi végeztük, a Fényes Fürdő területén 250 négyzetméteren raktunk le térkő burkolatot és a Kálvária szoborcsoport megújításában is részt vállaltunk. 2020-ban 6400 tő árvácskát valamint 46 ezer tő egynyári virágot ültettünk ki Tata közterületeire, emellett pedig több, mint 6 ezer üzemórát dolgoztak a fűnyíróink.

Az elmúlt esztendők során sokat beszélgettünk a humán erőforrás kérdéséről, legfőképpen arról, hogy évről-évre csökken a közfoglalkoztatottak száma. Ez idén is folytatódott?

-A tendencia változatlan, 2020-ban már 30-ra csökkent a közfoglalkoztatott munkatársaink száma. Közülük a legtöbben kertészeti feladatokat látnak el vagy más segédmunkákat végeznek. Persze számos kérdést felvet ez a folyamatosan csökkenő létszám, jó példa erre a lomtalanítás, amelyben korábban sokkal több közfoglalkoztatott tudott részt venni, mostanra azonban több főállású kollégának kell besegítenie, akik ilyenkor nem tudják az egyéb munkájukat végezni, például füvet nyírni. Összefoglalva, minél kevesebb a közfoglalkoztatottunk, annál több feladatot kell ellátniuk a főállású munkatársainknak. Természetesen a munkánkat jelenleg biztonsággal el tudjuk látni, de a jövőben szükség lesz humán erőforrás fejlesztésre.

Összességében hogyan értékeli 2020-at?

-Érdekes év volt, amiből nagyon sokat tanultunk. Az új helyzet lehetőséget adott arra, hogy még inkább megértsük és értékeljük a türelem, az egymásra való odafigyelés értékeit. A legfontosabb tapasztalataink az emberi oldalról jöttek idén, és azt kell mondjam, hogy szépen megtanultuk a leckét. Ebben szerepet játszott az is, hogy mivel folyamatosan új szabályok, döntések, információk jöttek, amelyeket mindig a lehető leghamarabb ismertettem a kollégáimmal, sokkal többet volt együtt a csapat, mint a korábbi években. Ez a járvány miatt volt persze, de egy-egy ilyen megbeszélésen számtalan egyéb téma is felmerült, és  családiasabb, közvetlenebb lett a hangulat a munkatársi közösségünkben. 2020-ban tehát megerősödött a Városgazda csapata.