Tatai Városgazda Nonprofit Kft.
A város szolgálatában…

Megkezdődött az önkormányzat tavaszi faültetési programja 2023-03-31

Tata Város Önkormányzatának megbízásából több, mint 150 facsemetét ültetnek ki ezekben a hetekben a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai városszerte.  A tavaszi faültetési program újdonsága, hogy a fák köré öntözőzsákokat helyeznek ki. A zsákok - felkészülve az aszályos időszakokra is - a fiatal fák folyamatos, stabil vízellátását biztosítják, a tudatos, fenntartható helyi vízgazdálkodás jegyében. Ezzel az öntözővíz felhasználása is hatékonyabbá válik, hiszen a víz nem folyik el a talaj felületén, hanem be tud szivárogni a fa gyökérzónájába. A növények törzsét körülölelő öntözőzsák nemcsak a folyamatos vízellátásban segíti a fát, hanem erőssé és ellenállóvá is teszi azt.  A tavaly őszi ültetésű fák ugyancsak kapnak öntözőzsákokat, melyek a nyári vízutánpótlás biztosításában is nagy segítséget fognak nyújtani. Vigyázzunk közösen az öntözőzsákokra, hiszen ezek a fák életben maradását is nagyban támogatják, ezért fontos, hogy az állatok se sértsék meg például sétáltatáskor.
 

Tájékoztató – Mit tegyek a zöld hulladékommal? 2023-03-31

A kertben keletkező zöldhulladék hasznosítására elsősorban a komposztálást javasoljuk, mert ezáltal értékes tápanyagokat juttathatunk a kertünk talajába, fokozzuk a talaj biológiai aktivitását és javítjuk a szerkezetét. Komposztálható kerti hulladék a lomb, vágott fű, nyesedék, növényi eredetű konyhai hulladékok (narancshéj, kávézacc, fahamu). A fahamu nagy mennyiségben tartalmaz értékes káliumot és kalciumot, ezért kifejezetten hasznos, fontos azonban, hogy szerves anyaggal keverjük és várjuk meg, míg teljesen kihűl. Általános szabály, hogy minél jobban felaprítjuk a hulladékot, annál gyorsabban bomlik le. Megfelelő körülmények között kb. fél év alatt trágyázásra alkalmas végtermék keletkezik a komposztból. A trágyázásra alkalmas anyag szerkezete morzsalékos, növényi részek nem ismerhetők fel benne, színe sötétbarna, fekete. Megfelelő eljárással a kerti komposztálás nem jár kellemetlen szaggal. Fontos, hogy a komposztláda árnyékos helyen legyen, nyári kánikulában időnként meg kell locsolni. Szintén elengedhetetlen a megfelelő levegőellátás biztosítása, mert az aerob folyamatok csak így zajlanak le. A különféle szerves anyagokat össze kell keverni, hogy az apró szemcseméretű anyagok is levegőhöz jussanak, és hogy kialakuljon a megfelelő szén/nitrogén arány. A komposztláda teljes tartalmát időnként érdemes átforgatni, fellazítani.  Elszállítás díjmentesen A Vertikál Nonprofit Zrt. a családi házas övezetekben havonta egy alkalommal, tömbös beépítésű területeken évente kétszer (2023-ban április 21-én és november 17-én) szállítja el az általuk díjmentesen kiosztott zöld zsákban lévő hulladékot.…
 

Új helyre költözik a Bacsó lakótelepi szelektív hulladékgyűjtő 2023-03-30

 Új helyre költözik a Bacsó lakótelepi szelektív hulladékgyűjtő A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték a Bacsó Béla úti lakótelephez tartozó szelektív hulladékgyűjtő sziget áthelyezésének munkálatait, március 30-án az új tároló területét tisztították meg kollégáink.  A hulladékgyűjtő jelenlegi helyszínét Rigó Balázs alpolgármester kezdeményezése nyomán szeretné megszépíteni az önkormányzat. Tata alpolgármestere az önkormányzat hivatalának munkatársaival a közelmúltban egy helyszíni bejáráson pontosította a tereprendezés részleteit. A hulladékgyűjtő áthelyezését követően munkatársaink elbontják majd a jelenleg még ott álló kerítéslábazatot, felújítják a helyszínen a parkolót és a városi főkertész szakmai irányításával sor kerül a terület fásítására. Emellett új helyén további tárolókkal bővül a szelektív hulladékgyűjtő sziget, amelynek így jelentősen nőni fog a befogadóképessége.